Skip to content

L’espai museogràfic facilita al visitant el coneixement i la comprensió de la vida i de l’obra d’Alcover, i esdevé per això una de les eines més importants en la tasca de difusió que es pretén aconseguir des de la Institució.
El museu ocupa dues plantes del casal i s’estructura en sis sales, cada una de les quals és representativa d’una etapa. La primera, mostra la fascinació que sentí Alcover per l’exuberància lingüística que va descobrir en el conjunt de pobles i ciutats on es parla català, la magnitud de la llengua catalana en el conjunt de llengües romàniques. D’aquesta admiració es gestaran els grans projectes i la planificació per dur-los a terme, per això la disposició de la segona sala ens apropa a la Lletra de convit, als col·laboradors, a les cèdules, a les calaixeres, al Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana…
A continuació un tercer espai dedicat al caire polifacètic d’Alcover: filòleg, arquitecte, periodista, pintor, eclesiàstic, historiador, investigador i promotor cultural. Des de jove va destacar per la seva gran capacitat de feina. També pel poder de convocatòria, en la mesura que va implicar un gran nombre de col·laboradors en el procés d’elaboració del Diccionari. Altrament, es dedicà a la pintura i a l’arquitectura, amb la construcció d’esglésies com la de Son Carrió, Son Negre, Mendia, Calonge i la Pedra Sagrada, entre d’altres.
Una sala a part mereix l’organització del I Congrés Internacional de la llengua catalana, les eixides filològiques a l’estranger i la impremta Mossèn Alcover. Del 13 al 18 d’octubre de l’any 1906 es va celebrar aquest Congrés, concebut i organitzat per Antoni M. Alcover.

La darrera sala de la primera planta mostra la consecució de l’obra: el Diccionari català-valencià-balear, concebut i iniciat per Antoni M. Alcover i continuat i acabat per Francesc de Borja Moll, amb l’ajuda de Manuel Sanchis Guarner i Aina Moll Marquès. Dues vides, la d’Alcover i la de Moll, per a una obra, el títol complet de la qual és: Inventari lexicogràfic i etimològic de la llengua catalana en totes les seves formes literàries i dialectals, recollides dels documents i textos antics i moderns i del parlar vivent al Principat de Catalunya, al Regne de València, a les Illes Balears, al Departament francès dels Pirineus Orientals, a les Valls d’Andorra, al marge oriental d’Aragó i a la ciutat d’Alguer de Sardenya.
La segona planta de la casa es dedicada a mostrar la tasca d’Alcover com a folklorista, la d’En Jordi des Racó. L’entrada a la sala dels miralls, al món de ‘l’era i no era…’, permet al visitant endinsar-se en el món de les rondalles i entendre el sistema de recopilació de rondalles que Alcover va adoptar, la recreació que en va fer i el sentit de la seva feina en la història de la narrativa oral.
El darrer espai és la sala circular que embolcalla el visitant amb la veu de l’actor i dramauturg Antoni-Lluís Reyes i de l’actriu Francesca Vadell per explicar, a través de la projecció d’un audiovisual, la síntesi de la vida de l’home de combat que va ser Alcover.

VISITES ADAPTADES

UN ESPAI PER A TOTHOM

La Institució Alcover pot ser visitada per persones d’edats i interessos diversos, tant per les múltiples facetes que suscita la figura d’Alcover (lingüista, folklorista, eclesiàstic, arquitecte…) com perquè s’ofereixen visites guiades a demanda, adaptades al perfil del visitants: escolars o adults, tercera edat, investigadors, etc.

VISITES DRAMATIZADES

LES CAMBRES D’ALCOVER

Antoni Maria Alcover torna a Manacor i visita la casa que porta el seu nom: l’observa, s’hi reconeix i hi reviu vida i obra. Les dependències de l’espai museogràfic de la Institució Alcover esdevenen les cambres d’Alcover, i els objectes que les habiten cobren sentit als ulls del visitant quan apareix davant seu ‘l’home de les paraules’ amb l’estil tallant i eloqüent de les seves intervencions i els monòlegs d’enaltiment a la llengua catalana tot interpel·lant els qui el varen conèixer.
En arribar a la segona planta del museu, l’ imaginari compartit surt a la llum per endinsar-nos en el món de l’Alcover recopilador de rondalles: jaies, princeses, reis, fades, gegants… l’enginy dels narradors orals passats per la ploma del canonge, el caire iniciàtic, el divertiment, els ideals, els miralls d’un món de valors i creences vehiculats a través d’un estil fresc i pintoresc.
Una producció dirigida i protagonitzada per Joan Toni Sunyer i Francesca Vadell a partir d’una rigorosa i representativa selecció de textos de l’autor que ens revelen una personalitat apassionada i una obra ingent i polifacètica.

VISITA'NS!

HORARI D’OBERTURA

De dilluns a divendres de 8 a 15 hores. Cap de setmana i festius tancat.

Podeu concertar una visita fora de l’horari estipulat en aquest formulari o al 662 320 444.

La Institució Pública Antoni Maria Alcover també obri quan hi ha algun acte o activitat programada. Podeu consultar l’apartat d’actualitat o les nostres xarxes socials per més informació.

Carrer del Pare Andreu Fernández, 12 – 07500 MANACOR

    Abans d'enviar aquest formulari, ha de llegir la Informació bàsica sobre protecció de dades que es troba més a baix. Tots els camps marcats són obligatoris per atendre la seva consulta. En prémer el botó d'enviament manifesta haver llegit aquesta informació. Polítiques de privacitat.

    Vull subscriure'm a les newsletter de la Institució
    consentno consent

    Back To Top