Skip to content

LA CALAIXERA D’ALCOVER

CONEC MOSSÈN ALCOVER: QUÈ HI HA DINS LA CALAIXERA?

Antoni Maria Alcover i Sureda, nascut a Manacor el 1862, és una figura rellevant de la cultura catalana de finals del segle XIX i principis del segle XX. Personatge polifacètic de gran envergadura que excel·lí en àmbits diversos: com a articulista i canalitzador de debat ideològic d’una època, com a recopilador i recreador de les nostres rondalles, com a arquitecte, com a pintor, com a home d’església, i, sobretot, com a lingüista i romanista que treballà tota la seva vida per l’enaltiment de la llengua catalana. Artífex del Primer Congrés Internacional de la llengua catalana i autor, juntament amb Francesc de Borja Moll, del Diccionari català-valencià-balear.
Un dels objectes més emblemàtics de la tasca d’Antoni Maria Alcover són les calaixeres on emmagatzemava els milers de cèdules que li anaven arribant d’arreu del domini lingüístic de la llengua catalana, a partir de les quals redactava les entrades del Diccionari. Uns mobles que simbòlicament han esdevingut continent de la riquesa lèxica del català.
La calaixera Alcover que us presentam, imitació de les originals, és una manera de conèixer la vida i l’obra d’Antoni Maria Alcover de forma lúdica i, de retruc, de saber més sobre la nostra llengua i sobre la cultura popular catalana. Set calaixos amb set propostes didàctiques diferents que us sorprendran: L’home de les paraules, Diccionariers, Forason!, Detectius per la llengua, Heu de creure i pensar i pensar i creure i A actuar s’ha dit!

VIDEOS

IMATGES

OBJECTIUS

·Conèixer la vida i l’obra d’Antoni Maria Alcover.
·Treballar aspectes curriculars diversos de manera transversal a partir de la vida i l’obra d’Antoni Maria Alcover.
·Aprofundir en el coneixement de la llengua catalana.
·Donar a conèixer i difondre aspectes diversos de la nostra cultura popular.

DESTINATARIS

Alumnes a partir de 5è d’educació primària fins a 2n d’ESO.

OBSERVACIONS

El centres interessats hauran de fer la sol·licitud a través del formulari que teniu a continuació. Un cop acordades unes dates per al préstec, el centre s’encarregarà de venir a cercar la calaixera i de tornar-la a la Institució Alcover. En retornar-la es comprovarà si hi ha material extraviat o en mal estat, si fos així, el centre que n’ha fet ús hauria d’assumir les despeses de refer-lo.

SERVEIS RESPONSABLES

Institució Pública Antoni Maria Alcover

Back To Top